Arestul preventiv e una dintre măsurile preventive. Este cea mai dură măsură privativă de libertate. E de o gravitate mai mare decât arestul domiciliu. Poți citi aici despre arestul la domiciliu.
Și tu poți fi pus în arest preventiv în anumite condiții. De aceea ai de nevoie de un avocat de drept penal care să cunoască legea. Acesta te poate ajuta cu înlocuirea sau încetarea arestului preventiv în mai multe situații. Uneori și pentru că nu sunt respectate procedurile.
Cine decide dacă intru în arest preventiv?
Decizia se poate lua oricând în cadrul procesului penal. Se ia chiar și în cursul urmăririi penale. În acest caz, propunerea o face procurorul. Decizia finală de te pune în arest preventiv poate fi luată de judecătorul de drepturi și libertăți.
Arestul preventiv poate fi dispus și în etapa camerei preliminarii. Decizia poate fi luată și de judecătorul de cameră preliminară.
Dar arestul preventiv poate fi dispus și în etapa judecății. Decizia poate fi luată de instanța de judecată care soluționează cauza.
Când pot fi arestat preventiv?
Decizia nu se poate lua orișicum. Trebuie să există o suspiciune rezonabilă că ai săvârșit o infracțiune. Dar trebuie îndeplinite și alte condiții. O condiție importantă este dobândirea calității de inculpat. Adică să se pună în mișcare acțiunea penală față de tine. Condițiile sunt descrise în Codul de Procedură Penală Român.
art. 223 alin. (1) Cod procedură penală român
Măsura arestării preventive poate fi luată de către judecătorul de drepturi şi libertăţi, în cursul urmăririi penale, de către judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, sau de către instanţa de judecată în faţa căreia se află cauza, în cursul judecăţii, numai dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune şi există una dintre următoarele situaţii:
a) inculpatul a fugit ori s-a ascuns, în scopul de a se sustrage de la urmărirea penală sau de la judecată, ori a făcut pregătiri de orice natură pentru astfel de acte;
b) inculpatul încearcă să influenţeze un alt participant la comiterea infracţiunii, un martor ori un expert sau să distrugă, să altereze, să ascundă ori să sustragă mijloace materiale de probă sau să determine o altă persoană să aibă un astfel de comportament;
c) inculpatul exercită presiuni asupra persoanei vătămate sau încearcă să realizeze o înţelegere frauduloasă cu aceasta;
d) există suspiciunea rezonabilă că, după punerea în mişcare a acţiunii penale împotriva sa, inculpatul a săvârşit cu intenţie o nouă infracţiune sau pregăteşte săvârşirea unei noi infracţiuni.
Poți fi pus în arest preventiv dacă ai încercat să fugi ori să te ascunzi pentru a scăpa de judecată. E de ajuns și să te pregătești să faci asta. E foarte probabil să fii arestat preventiv și dacă încerci să distrugi probe. Și dacă încerci să influențezi martori sau experți în favoarea ta. Același lucru e valabil și dacă încerci cu persoana vătămată. Poți fi arestat preventiv și dacă te pregătești să faci o altă infracțiune.
Arest preventiv pentru infracțiuni grave
Dar sunt și alte cazuri când poți fi arestat preventiv. Cazurile sunt enumerate la același art. 223 alin. (2) CPP. Aici infracțiunile sunt foarte grave, așa că poți fi arestat preventiv fără condițiile de mai sus. Trebuie să existe suspiciunea rezonabilă că ai comis una din aceste infracțiuni. Câteva exemple de infracțiuni grave pentru care poți arestat preventiv:
- infracțiune contra vieții care a dus la moartea unei persoane
- vătămarea corporală
- o infracțiune împotriva securității naționale
- trafic de stupefiante, arme sau persoane
- terorism
Poți fi arestat preventiv pentru orice infracțiune pentru care legea prevede pedeapsa cu 5 ani sau mai mare. Judecătorul trebuie să ia în calcul mai multe circumstanțe. Depinde ce antecedente ai. Dacă ai comis alte infracțiuni înainte. Trebuie ca arestul preventiv să înlăture un pericol pentru ordinea publică. Judecătorul poate decide că nu e nevoie să fii arestat preventiv.
Cine decide?
Arestul preventiv se impune dacă procurorul face o cerere. După aceea decide judecătorul. E posibil să fii reținut mai întâi și după să se facă cererea de arest preventiv. În acest caz, judecătorul trebuie să decidă până la expirarea reținerii. Reținerea durează maxim 24 de ore. Atunci va trebui să se prezinte procurorul în timp util în fața judecătorului.
Ai dreptul să primești dosarul. Avocatul îl poate studia pentru a pregăti argumentele. Dacă ești în stare de libertate, procesul decurge la fel. Diferența este că vei fi citat. Trebuie să te prezinți în fața judecătorului. Preferabil este să ai un avocat. Se judecă dacă să fii sau nu arestat preventiv doar în prezența ta. Dacă ești arestat preventiv fără să fii citat, decizia este nulă.
Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:
Telefon sau WhatsApp: +40756248777
E-mail: alexandru@maglas.ro