Furtul este una dintre cele mai întâlnite infracțiuni. Furtul este pedepsit pe întreg mapamondul. Codul Penal definește trăsăturile infracțiunii de furt:
- luarea unui bun din posesia sau detenția altcuiva
- scopul trebuie să fie însușirea bului pe nedrept de către făptuitor
- luarea bunului trebuie să fie efectuată fără consimțământul posesorului legitim.
(1) Luarea unui bun mobil din posesia sau detenția altuia, fără consimțământul acestuia, în scopul de a și-l însuși pe nedrept, se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Articolul 228 Cod Penal român
(2) Fapta constituie furt și dacă bunul aparține în întregime sau în parte făptuitorului, dar în momentul săvârșirii acel bun se găsea în posesia sau detenția legitimă a altei persoane.
(3) Se consideră bunuri mobile și înscrisurile, energia electrică, precum și orice alt fel de energie care are valoare economică.
Întrucât Codul penal român prevede distinct infracțiunea de furt calificat, este important de stabilit care este diferența dintre furt și furt calificat. Furtul calificat este definit la art. 229 Cod Penal. Diferența față de furtul în varianta simplă se realizează în baza mai multor criterii prevăzute de lege. În funcție de aceste criterii, pedeapsa e mai mare sau mai mică.
Furt calificat – unde, când și cum?
Primul alineat din art. 299 Cod Penal român ne spune că este furt calificat dacă furtul este săvârșit în următoarele condiții:
- într-un mijloc de transport în comun;
- în timpul nopții;
- de o persoană mascată, deghizată sau travestită;
- prin efracție, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase;
- prin scoaterea din funcțiune a sistemului de alarmă ori de supraveghere
Așadar, dacă furtul are loc în autobuz sau în tren, este furt calificat. Taxiul este și el o formă de transport public. Orice mod de costumare pentru a ascunde identitatea e furt calificat. Dacă furtul este săvârșit în casa cuiva, dar nu e prin efracție, atunci nu se încadrează în forma „standard”. Se încadrează într-o formă agravată (vezi paragraful de mai jos).
Pedeapsa pentru aceste cazuri este de la 1 la 5 ani. Mai mare decât pentru furt simplu: de la 6 luni la 3 ani.
Furt calificat – alte împrejurări mai grave
Înmprejurări mai grave sunt enumerate la al doilea alineat al art. 229 Codul penal român. Furtul este unul calificat dacă este comis în următoarele condiții:
- asupra unui bun care face parte din patrimoniul cultural;
- prin violare de domiciliu sau sediu profesional;
- de o persoană având asupra sa o armă
Așadar, dacă obiectul furat este o mașină, atunci e furt simplu. Dar dacă e un tablou parte din patrimoniul cultural, atunci e furt calificat.
Dacă mașina e într-un spațiu public, e furt simplu. Dacă mașina se afla într-un garaj proprietate privată atunci e calificat.
Nu mai e nevoie de alte detalii: dacă furtul e săvârșit având asupra făptuitorului o armă, atunci e furt calificat. Aceste împrejurări sunt mai grave decât cele dinainte. De aceea pedeapsa este mai mare. Pedeapsa este de la 2 la 7 ani.
Ce bunuri furate intră la furt calificat?
Furtul unor anumite bunuri este apreciat de legiuitor ca fiind mult mai periculos decât furtul altora. De aceea, alineatul (3) din art. 229 Cod Penal Român prezintă o listă a lor.
Pedeapsa aici este cea mai mare dintre ipotezele de furt calificat.
Furtul lor se pedepsește de la 3 până la 10 ani de închisoare. Ca să dăm câteva exemple de bunuri furate care atrage automat încadrarea de furt calificat:
- componente ale sistemelor de irigații sau rețelelor electrice
- un dispozitiv ori un sistem de semnalizare, alarmare ori alertare în caz de incendiu sau alte situații de urgență publică;
- cabluri, linii, echipamente și instalații de telecomunicații,
- bunuri prin însușirea cărora se pune în pericol siguranța traficului și a persoanelor pe drumurile publice
Pedeapsa este mai mare fiindcă se pune în pericol viața altor persoane. Spre deosebire de bunurile din celelalte alineate, unde nu este cazul.
Important! În cazul unui furt calificat, nu mai este posibilă împăcarea cu persoana vătămată. Chiar dacă la furt simplu este posibil și acum. Această schimbare a legii a avut loc în 2020. Ce înseamnă asta? Dacă furi un obiect din casa cuiva și ești prins, nu poți scăpa de urmărirea penală. Chiar dacă proprietarul ar vrea să-și retragă plângerea.
Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:
Telefon sau WhatsApp: +40756248777
E-mail: alexandru@maglas.ro