Trăim în epoca calculatoarelor și internetului. Dispozitivele de calcul sunt omniprezente. Așa este infracționalitatea.
O infracțiune informatică este accesul ilegal la un sistem informatic. Este una dintre cele mai des întâlnite.
În absența dreptului, orice accesare este pedepsibilă. Să dăm un exemplu: Simpla deschidere a telefonului persoanei iubite fără acordul acesteia este o accesare incriminată.
(1) Accesul, fără drept, la un sistem informatic se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă.
(2) Fapta prevăzută în alin. (1), săvârşită în scopul obţinerii de date informatice, se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 5 ani.
(3) Dacă fapta prevăzută în alin. (1) a fost săvârşită cu privire la un sistem informatic la care, prin intermediul unor proceduri, dispozitive sau programe specializate, accesul este restricţionat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.
Art. 360 Cod penal român
Ce este un sistem informatic în sensul Codului Penal român?
Aproape orice dispozitiv sau aparat electronic contemporan. Trebuie doar să poată prelucra date informatice. Aproape orice care prelucrează date informatice este un sistem informatic.
Potrivit art. 181 alin. (2) Cod procedură penală român: Prin date informatice se înţelege orice reprezentare a unor fapte, informaţii sau concepte într-o formă care poate fi prelucrată printr-un sistem informatic.
Exemple de accesări ilegale ale unui sistem informatic
Un prim exemplu este cel de mai sus: simpla deschidere a unui telefon fără parolă care nu ne aparține.
Un al doilea exemplu este: folosirea la bancomat a unui card bancar autentic, fără acordul titularului său, în scopul efectuării unor retrageri de numerar.
Un alt exemplu este: Folosirea la bancomat a unui card bancar falsificat, pentru retrageri de numerar. După cum se poate observa, infracțiunea nu presupune pregătire tehnică sau cunoștințe informatice relevante. Oricine o poate comite. Nu întotdeauna este evident pentru făptuitor că a comis infracțiunea de acces ilegal la un sistem informatic
Forme agravate de acces ilegal
Alineatul 2 al articolului 360 prevede o primă formă agravată. Este vorba despre accesarea în scopul obținerii de date informatice. În general, accesările sunt efectuate în acest scop. Aproape niciodată făptuitorul nu urmărește doar să acceseze dispozitivul și atât.
Să analizăm din nou exemplul telefonului care nu ne aparține. Dacă doar îl deschid fără acordul proprietarului, atunci am un acces ilegal în forma tip. Dacă îl deschid și mă uit la poze, mesaje, contacte etc. atunci ne aflăm în zona formei agravate în scopul de a obține date informatice. Pozele, mesajele contactele etc. sunt date informatice.
Alineatul 3 al articolului 360 prevede o altă formă agravată. Este cazul când accesul este restricționat sau interzis pentru anumite categorii de utilizatori. Cel mai simplu exemplu este: memorarea parolei și accesarea unui telefon parolat al unei persoane cunoscute.
Am găsit un telefon pe stradă. Ce fac?
Recomandarea noastră este în acord cu cele de mai sus: nu accesați telefonul și duceți-l la cea mai apropiată unitate de poliție.
Dacă păstrați telefonul, chiar și în vederea identificării proprietarului, riscați să fiți cercetați pentru infracțiuni precum:
- acces ilegal la un sistem informatic (art. 360 Cod penal român);
- însușirea bunului găsit sau ajuns din eroare la făptuitor (art. 243 Cod penal român)
Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:
Telefon sau WhatsApp: +40756248777
E-mail: alexandru@maglas.ro