Grupul infracțional organizat

Cel mai comun în presa de mase auzim această expresie în știrile care vorbesc de „destructurare grup infracțional organizat”. Ori ceea ce publicul cunoaște în limbajul uzual drept grup mafiot, ori, mai simplu, mafia. Însă dincolo de clișee sau diferite idei propagate prin diverse canale, definiția juridică a unui grup infracțional organizat necesită o cunoaștere mai aprofundată a conceptului.

Ce este un grup infracțional organizat?

Articolul 367 din Codul Penal prevede câteva condiții cumulative pentru a defini un grup infracțional organizat:

  • să fie structurat
  • să fie  format din trei sau mai multe persoane
  • constituit pentru o anumită perioadă de timp
  • membrii să acționeze coordonat pentru a comite una sau mai multe infracțiuni

Alin. (6) Prin grup infracţional organizat se înţelege grupul structurat, format din trei sau mai multe persoane, constituit pentru o anumită perioadă de timp şi pentru a acţiona în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni.

Art. 367 din Codul penal

Doctrina tratează diversele tipuri de organizare, atât grupările, care sunt grupuri cu număr de redus de membri, cât și asocierile mai mari, unde rolurile și ierarhiile sunt mai definite și structurate. Cert este că ambele intră în definiția unui grup infracțional organizat cât timp vorbim de coordonare ce persistă în timp, iar fiecare membru are un rol atribuit.

Nepedepsire sau reducere pedeapsă pentru infracțional organizat

Există cazurile speciale unde făptuitorul poate beneficia fie de reducerea limitelor de pedeapsă, fie de nepedepsire, în funcție de cum va acționa.

Așadar, persoana care participă la inițierea sau constituirea unui grup infracțional poate scăpa de pedeapsă dacă acesta denunță autorităților respectivul grup infracțional organizat. Condițiile pentru a beneficia este ca denunțul să fie făcut înainte de descoperirea grupului de către autorități și înainte ca infracțiunea ori infracțiunile să fie comise.

Alin (4) Nu se pedepsesc persoanele care au comis faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2), dacă denunţă autorităţilor grupul infracţional organizat, înainte ca acesta să fi fost descoperit şi să se fi început săvârşirea vreuneia dintre infracţiunile care intră în scopul grupului.

Art. 367 din Codul penal

În al doilea rând, avem cazul în care condițiile de la alineatul (4) să nu mai poată fi îndeplinite – dacă, de exemplu, autoritățile descoperă constituirea grupului. În acest caz, persoana care ajută autoritățile la aflarea adevărului ori tragerea la răspundere penală a celorlalți membri ai grupului, beneficiază în acest caz de reducerea cu jumătate a limitelor de pedeapsă.

Alin. (5) Dacă persoana care a săvârşit una dintre faptele prevăzute în alin. (1)(3) înlesneşte, în cursul urmăririi penale, aflarea adevărului şi tragerea la răspundere penală a unuia sau mai multor membri ai unui grup infracţional organizat, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.

Art. 367 din Codul penal

Circumstanțe agravante și concursul de infracțiuni

Tot art. 367 Cod Penal prevede că, în cazul în care infracțiunea pentru care a fost constituit respectivul grup infracțional este sancționată de lege cu pedeapsa de 10 ani sau mai mare ori cu închisoarea pe viață, atunci și pedeapsa cu înshioare pentru constituirea de grup infracțional organizat va fi între 3 și 10 ani.

Alin. (2) Când infracţiunea care intră în scopul grupului infracţional organizat este sancţionată de lege cu pedeapsa detenţiunii pe viaţă sau cu închisoarea mai mare de 10 ani, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Art. 367 din Codul penal

Ce trebuie precizat este că inițierea grupului infracțional organizat în scopul comiterii unei infracțiuni și infracțiunea în sine sunt tratate separat. Altfel spus, simpla constituire a grupului este pedepsită de lege. În cazul în care sunt și comise una ori mai multe infracțiuni, se va aplica concursul de infracțiuni.

Alin. (3) Dacă faptele prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) au fost urmate de săvârşirea unei infracţiuni, se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Art. 367 din Codul penal

Infracțiuni pentru care se constituie grupurile infracționale organizate

Trebuie notat că în vechea abordare a legiuitorului, în Legea nr. 39/2003, textul prevedea drept condiție în articolul 2 litera (a) faptul că grupul  „acţionează în mod coordonat în scopul comiterii uneia sau mai multor infracţiuni grave, pentru a obţine direct sau indirect un beneficiu financiar sau alt beneficiu material”. Definiția unei infracțiuni grave în acest caz fiind expusă la litera (b) al aceluiași articol. Condiția unei „infracțiuni grave” nu mai apare însă în art. 367 Cod Penal, legiuitorul extinzând definiția către toate infracțiunile.

Merită să reamintim o parte din acele infracțiuni grave prevăzute în forma inițială din Legea nr. 39/2003 art. 2 lit. (b), întrucât motivul pentru care legiuitorul le-a enumerat în mod expres este că, cel mai probabil, acestea apăreau cel mai des în practică și erau indicate de studiile de criminologie. Redăm așadar din respectiva listă de infracțiuni grave:

  • omor, omor calificat, omor deosebit de grav;
  • lipsire de libertate
  • sclavie
  • șantaj
  • falsificare de monede sau de alte valori
  • proxenetism
  •  infracţiuni privind jocurile de noroc
  • infracţiuni privind traficul de droguri sau precursori
  • infracţiuni privind traficul de persoane şi infracţiuni în legătură cu traficul de persoane
  • traficul de migranți
  • spălarea banilor
  • contrabanda
  • traficul de tesuturi sau organe umane

abuzul în serviciu abuz în serviciu ajutor public judiciar avocat avocat bucuresti avocat bucurești avocat bun avocat bun București avocat de drept penal avocat drept penal avocat Măglaș Alexandru avocat penal avocat penal București avocat penalist avocat penalist bucurești avocat sector 1 avocat sector 2 avocat sector 3 avocat sector 4 avocat sector 5 avocat sector 6 cabinet de avocat București cabinet de avocatură București CEDO Cod Penal Codul de procedură penală Codul Penal CPP DNA dosar penal drept penal drept procesual penal evaziune fiscala ICCJ inchisoare infracțiune Legea nr. 241/2005 Maglas Alexandru onorariu avocat penal procedură penală proces penal recidivă RIL sistem informatic


Alexandru Măglaș, Avocat titular al Baroului București – activitatea noastră profesională se concentrează în aria de drept penal, drept administrativ, dreptul proprietății intelectuale și industriale precum, dreptul familiei, dar și alte ramuri de drept.

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *