Există 4 tipuri de percheziție:
- percheziție corporală,
- percheziție informatică,
- percheziția unui vehicul și
- percheziție domiciliară.
Am vorbit despre percheziție domiciliară aici, în alt articol. Orice persoană poate fi percheziționată corporal.
Percheziția corporală este reglementată în art. 165 Cod Procedură Penală:
Art. 165 Cod procedură penală român
(1) Percheziţia corporală presupune examinarea corporală externă a unei persoane, a cavităţii bucale, a nasului, a urechilor, a părului, a îmbrăcămintei, a obiectelor pe care o persoană le are asupra sa sau sub controlul său, la momentul efectuării percheziţiei.
Când pot fi percheziționat corporal?
Percheziția corporală se face în mod legal pe baza unei ordonanțe sau hotărâri. Există și excepții. O diferență față de percheziția domiciliară este că cea corporală se poate face și fără mandat. De exemplu, nu este nevoie de mandat pentru percheziție corporală atunci când subiectul comite o infracțiune în flagrant și este reținut.
La fel, în cazul în care persoana este încarcerată sau la descarcerare. Alin. (2) din art. 164 CPP prevede și situația în care percheziția poate duce la descoperirea unor urme ale infracțiunii sau obiecte care pot duce la aflarea adevărului. La fel, dacă există suspiciune rezonabilă că ar putea duce la asigurarea ordinii și securității publice
Art.16 Cod Procedură Penală Român
(2) În cazul în care există o suspiciune rezonabilă că prin efectuarea unei percheziţii corporale vor fi descoperite urme ale infracţiunii, corpuri delicte ori alte obiecte ce prezintă importanţă pentru aflarea adevărului în cauză, organele judiciare sau orice autoritate cu atribuţii în asigurarea ordinii şi securităţii publice procedează la efectuarea acesteia.
Ce drepturi am?
La percheziția corporală și percheziția vehiculului nu este prevăzut dreptul de a fi asistat de un avocat. La cea domiciliară ai mereu dreptul să ai avocatul lângă tine.
Când se termină percheziția, se întocmește un proces verbal și trebuie să primești o copie.
Procesul verbal percheziție corporală
Acesta cuprinde cuprinde:
– numele şi prenumele persoanei percheziţionate;
– numele, prenumele şi calitatea cel care a efectuat percheziţia;
– unde a avut loc percheziția corporală;
– data şi ora la care a început şi ora la care s-a terminat;
– Atenție! orice întrerupere a percheziției trebuie menționată în procesul verbal!
– ce obiecte s-au găsit;
O mențiune importantă este că avocatul poate formula obiecțiuni cu ocazia întocmirii percheziției. Pentru acest lucru, avocatul trebuie să fie prezent la efectuarea actului.
Art. 92 alin. (6) Cod procedură penală român
În cazul în care avocatul suspectului sau al inculpatului este prezent la efectuarea unui act de urmărire penală, se face menţiune despre aceasta şi despre eventualele obiecţiuni formulate, iar actul este semnat şi de avocat.
Cum se face percheziția corporală
Percheziția trebuie făcută de o persoană de același sex cu tine. Poate fi făcută de cineva de sex opus doar când este imposibil. Polițistul trebuie să-ți ceară mai întâi să te deschei la palton și să-ți golești buzunarele, ghiozdanul, geanta etc. înainte să treacă la percheziția propriu-zisă. Uneori, poți fi și examinat intern. Dacă sunt nevoiți, agenții pot folosi pense medicale pentru a scoate obiecte din cavități. Condiția e să fie observate la examinarea externă. Și să nu existe altă modalitate ca obiectul să rămână în afara corpului. Și să nu poată fi scoase altfel.
[…] mai multe tipuri de percheziții. Am vorbit în celelalte articole despre percheziție corporală și percheziție domiciliară. De data aceasta, abordăm percheziția […]
0
0