Traficul de migranți

A face trafic de migranți este o infracțiune în România. Este incriminată prin lege în Codul Penal. Este diferit de traficul de persoane, care este altă infracțiune. Traficul de migranți apără relațiile sociale care ocrotesc frontierele naționale. Traficul de persoane ocrotește relațiile sociale ce ocrotesc victimele.

Definiție trafic de migranți

Definiția infracțiunii de trafic de migranți este cuprinsă în art. 263 din Codul Penal:

Articolul 263

Traficul de migranți

(1) Racolarea, îndrumarea, călăuzirea, transportarea, transferarea sau adăpostirea unei persoane, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat a României, se pedepsește cu închisoarea de la 2 la 7 ani.

Art. 263 alin. (1) Cod penal român

Există mai multe metode prin care poate fi înfăptuită infracțiunea. Aceasta este latura materială a infracțiunii. Trecerea frontierei poate fi atât spre interiorul țării, cât și în afara țării. Frontiera este limita maximă a teritoriului României.

Se referă atât la trecerea unei frontiere marcate ca atare, cât și în zone nemarcate. Poate însemna atât traversarea unui râu, cât și ieșirea din teritoriul maritim al României. Important este să fie realizată latura materială și să există scopul de a trafica migranți.

Variantă agravată trafic de migranți

Alineatul (2) din art. 263 Cod Penal conține mai multe variante agravate:

(2) Când fapta a fost săvârșită:

a) în scopul de a obține, direct sau indirect, un folos patrimonial;

b) prin mijloace care pun în pericol viața, integritatea sau sănătatea migrantului;

c) prin supunerea migrantului la tratamente inumane sau degradante, pedeapsa este închisoarea de la 3 la 10 ani și interzicerea exercitării unor drepturi.

art. 263 alin. (2) Cod penal român

La prima literă vorbim despre un trafic făcut cu un interes patrimonial. În schimbul acțiunilor sale, făptuitorul primește, de exemplu, o sumă de bani. Dar poate fi vorba și de obiecte. Inclusiv de promisiuni pentru o viitoare remunerație. Important este ca remunerația să fie dată în schimbul faptei.

A doua literă se referă la modul în care se face traficul de migranți. Aceasta privește să protejeze victima, adică migrantul. Trebuie ca mijloacele prin care se face acest trafic să pună în pericol viața migrantului. Dar, se aplică aceeași pedeapsă mărită și dacă este pusă în pericol integritatea și sănătatea migrantului. Diferenețele pot apărea la individualizarea pedepsei.

A treia literă urmărește protejarea tot aceleiași persoane: migrantul. Astfel, trebuie ca traficul să se realizeze într-un mod specific. Trebuie fie să supună migrantul la tratamente inumane, fie la unele degradante.

Pedeapsă trafic de migranți și tentativa

Pedeapsa pentru infracțiune de trafic de migranți este de la 2 la 7 ani de închisoare. Totuși, aici vorbim de infracțiunea de trafic de migranți în formă simplă. Cea de finită la alin. (1) art. 263 Cod Penal.

Pedeapsa pentru infracțiune în formă agravată este mai mare. Acesta este definită la alin. (2) al aceluiași articol din Cod Penal. Dacă sunt îndeplinite oricare condițiile explicate mai sus, atunci pedeapsa este de la 3 la 10  ani de închisoare. De asemenea, se pot interzice anumite drepturi.

Important! Tentativa de trafic de migranți se pedepsește. Limitele de pedeapsă în caz de tentativă se reduc la jumătate.

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *