Vătămare corporală din culpă

Aceasta infracțiune se regăsește la articolul 196 Cod Penal. Într-un fel, este ca o vătămare corporală ori ca infracțiunea de loviri sau alte violențe, dar cu condiții diferite. Rezultatul faptei poate fi același. Dar important pentru încadrare este în unele cazuri starea în care se afla făptuitorul.

Definiție vătămare corporală din culpă

În acest caz, definiția este aceeași ca la infracțiunea de vătămare corporală în formă simplă. Singura diferență este că trebuie să fie din culpă.

Art 196

(2) Fapta prevăzută în art. 194 alin. (1) săvârşită din culpă se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă.

Doctrina de drept penal ne oferă o definiție pentru culpă.   Fapta este savarsita din culpă când prevede rezultatul faptei sale, dar nu-l acceptă. Acesta consideră că rezultatul nu se va produce, deși trebuia. De asemenea, mai există un caz. Când acesta nu prevede rezultatul faptei sale, deși trebuia și putea să-l prevadă. Doctrina penală prevede mai multe tipuri de culpă. Culpa poate fi cu prevedere, imprudentă sau culpă simplă sau chiar cu nebăgare de seamă.

Vătămare corporală din culpă sub influență băuturi alcoolice

Primul alineat din articolul 196 Cod Penal prevede un caz specific. Este vorba despre fapta de loviri sau alte violențe, dar comisă sub influența băuturilor alcoolice. Poate fi și sub influența unor substanțe psihoactive. Sau chiar și a altei activități care constituie prin ea însăși infracțiune.

Art 196

(1) Fapta prevăzută în art. 193 alin. (2) săvârşită din culpă de către o persoană aflată sub influenţa băuturilor alcoolice ori a unei substanţe psihoactive sau în desfăşurarea unei activităţi ce constituie prin ea însăşi infracţiune se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă.

Fapta de loviri sau alte violențe este prevăzută la alin. (2) art. 193 Cod Penal. Aceasta trebuie să ducă la nevoia de îngrijiri medicale. Dar nu treuie să depășească termenul de 90 de zile. Altfel ar putea fi încadrat drept altă infracțiune din Codul Penal.

Art 193

(2) Fapta prin care se produc leziuni traumatice sau este afectată sănătatea unei persoane, a cărei gravitate este evaluată prin zile de îngrijiri medicale de cel mult 90 de zile, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani sau cu amendă.

Forme agravate de vătămare corporală din culpă

Următoarele alineate ale articolului 196 Cod Penal prevăd niște formai agravate ale infracțiunii. Astfel, când e vorba de aceste vătămări corporale din culpă, pedepsele sunt mai mari. Poți face mai multă închisoare în aceste cazuri. Limitele de pedeapsă se măresc.

            Art 196

(3) Când fapta prevăzută în alin. (2) a fost săvârşită ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale sau a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi, pedeapsa este închisoarea de la 6 luni la 3 ani sau amenda.

În acest caz, acțiunea este aceeași. Importantă este calitatea făptuitorului. Dar și momentul și contextul în care s-a întâmplat. Trebuie ca vătămarea corporală din culpă să aibă loc prin încălcarea unor dispoziții sau măsuri de prevedere pentru o profesie sau activitate. Dacă de exemplu este vorba de un meseriaș sau șofer angajat. Dacă acesta nu respectă regulile sau măsurile de prevedere, poate provoca o vătămare corporală. Chiar dacă nu a fost intenția lui. Atunci este vătămare corporală din culpă. Pedeapsa minimă este tot 6 luni ca la alin. (2) din art 196 Cod Penal. Dar pedeapsa maximă este acum de 3 ani. Nu doar 2.

(4) Dacă urmările prevăzute în alin. (1) – (3) s-au produs faţă de două sau mai multe persoane, limitele speciale ale pedepsei se majorează cu o treime

Acest alineat prevede un caz special. Acela în care persoana vatămă corporal mai multe persoane. Atunci, pentru fiecare alineat, limitele de pedeapsă sunt mai mari. Acestea cresc cu câte o treime.

Important! dacă ai comis una din infracțiunile de la art. 196 alin. (1)-(3) Cod Penal, se aplică regula concursului de infracțiuni.

(5) Dacă nerespectarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere sau desfăşurarea activităţii care a condus la comiterea faptelor prevăzute în alin. (1) şi alin. (3) constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni.

Un alt lucru demn de menționat: parchetul nu se sesizează singur. Trebuie ca persoana vătămată să depună plângere. Este aceeași regulă ca la infrac iunea de loviri sau alte violențe.

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *