5 idei despre cum să găsești avocatul bun pentru tine și cazul tău

Un avocat bun este înscris într-un barou constituit legal

În primul rând, este important să verifici dacă avocatul are drept de practică. Ai două posibilități:

  • Fie verifici în secțiunea „Tabloulul avocaţilor din România” a site-ului www.ifep.ro
  • Fie cauți baroul aferent județului în care avocatul își are sediul pe site-ul https://www.unbr.ro/barouri-membre/
    • După ce identifici baroul, verifici dacă avocatul este înscris în tabloul aferent ca avocat activ;
    • Verificarea se face, de regulă, pe site-ul baroului în cauză;
    • Teoretic, poți apela și telefonic baroul pentru o astfel de verificare, dar nu este o soluție practică.

Din păcate, de-a lungul timpului au existat și posibil să mai existe barouri „constituționale’, „paralele” etc. Aceste barouri nu funcționează legal. Avocații care se recomandă a face parte din aceste barouri practică fără drept avocatura (ceea ce este o infracțiune).

Astfel, este important ca avocatul vizat să fie înscris într-un barou constituit potrivit legii nr. 51/1995. De asemenea, este important să fie un avocat activ.

Este recomandat să-ți stabilești ce nevoie ai de la avocatul pe care vrei să-l angajezi.

Avocații sunt diferiți și fiecare avocat răspunde unor nevoi diferite.

Există avocați care practică doar litigii, avocați care practică doar consultanță și avocați care au o abordare mixtă. Faptul că un avocat are o abordare mixtă nu înseamnă că este mai slab pregătit decât un avocat care practică doar litigii sau doar consultanță.

Există avocați care practică doar o anumită ramură de drept sau care practică mai multe ramuri de drept. În România, de regulă, avocații practică mai multe ramuri.

Având în vedere aceste lucruri, este important să știi de ce fel de avocat ai nevoie. Este recomandabil să-ți stabilești următoarele:

  1. Ai un caz care trebuie adresat instanței sau ai nevoie de consiliere (care poate include redactarea unui contract sau alt act) ori, eventual, reprezentare în fața unor autorități? Sau cazul implică din toate cele enumerate?
    1. În cazul în care cazul trebuie adresat instanței, atunci ar trebui să apelezi fie la un avocat care practică litigii sau la un avocat cu abordare mixtă.
    1. În cazul în care ai nevoie de un avocat pentru negocierea unui contract sau pentru asistență în relația cu autoritățile, atunci ai nevoie de un avocat de consultanță sau cu abordare mixtă.
    1. Dacă speța implică atât litigiu în instanță, cât și consultanță, ai nevoie fie de o echipă de avocați (unii care practică litigii, alții care practică consultanță), fie de un avocat cu abordare mixtă.
  2. Care este aria de practică relevantă pentru cazul tău?
    1. Dacă discutăm de un divorț, atunci ai nevoie de un avocat care practică dreptul familiei;
    1. Dacă discutăm de emiterea unui PUZ, atunci ai nevoie de un avocat care practică dreptul urbanismului;
    1. Dacă discutăm despre un dosar penal, atunci evident că ai nevoie de un avocat care practică drept penal;
    1. Acestea sunt exemple. O documentare minimală (chiar și online) te poate ajuta să-ți dai seama care ar fi aria de practică relevantă. Desigur, este cel mai bine să întrebi un avocat care (dacă apreciază că nu are competențele necesare) te va redirecționa către alt avocat.
  3. Care este volumul de muncă pe care preconizezi că îl vei da avocatului?
    1. Orice avocat te poate ajuta cu o procedură de evacuare dintr-un apartament, cu emiterea unei ordonanțe de plată pentru o factură neplătită sau alte cauze simple.
    1. Dacă ai un litigiu foarte complicat, cu o documentație de zeci de mii de pagini, atunci posibil să ai nevoie de o echipă de avocați. Există și avocați individuali care preiau astfel de cauze, dar, de regulă, astfel de cauze se gestionează în echipe. Cel mai bine întrebi avocatul.

Chiar dacă criteriile prezentate nu sunt matematice, ele au rolul de a modela așteptările și de a permite o minimă autoghidare în căutarea avocatului.

În final, cel mai bine întrebi fie o cunoștință avocat, fie un avocat în care apreciezi că poți avea încredere.

Încrederea este fundamentală pentru ca avocatul ales să fie bun pentru tine. Recomandările și informațiile publice despre avocat te pot ajuta să îți formezi încrederea.

Relația avocat-client este clădită pe încredere. Munca avocatului nu înseamnă doar redactare de hârtii. Avocatul trebuie să ia și anumite decizii pentru tine. S-ar putea ca aceste decizii să nu fie cele mai bune pentru tine dacă nu percepe încredere din partea ta.

Degeaba avocatul are o pregătire juridică exemplară dacă trebuie să evite anumite decizii care s-ar putea să-i fie imputate din cauza neîncrederii clientului. Se poate ca un avocat cu mai puțină experiență în aria de practică relevantă care se bucură de încredere să ofere o prestație mai bună.

Este bine să-ți faci o mică cercetare asupra avocatului înainte de a-l angaja. În primul rând, trebuie să-ți stabilești de ce ai sau nu ai încredere într-un avocat. Astfel vei ști să te orientezi către un avocat care răspunde cel mai bine la „de ce ai încredere”.

Încrederea personală depinde și de încrederea socială. Poți apela la cunoștințe pentru a-ți oferi recomandări. Poți verifica online sau în publicații scrise ce informații există despre avocatul vizat.

Avocații nu sunt buni la toate. Verifică dacă avocatul vizat practică în aria vizată de cazul tău.  

Cea mai simplă verificare este să întrebi direct avocatul dorit.

Alte verificări pot fi:

  • Site-ul propriu al avocatului;
  • Publicațiile avocatului (articole, cărți etc.);
  • Relatări în mass media;
  • Participarea la conferințe de interes în domeniu.

Avocatul pe care-l consideri bun trebuie să fie și compatibil cu tine. Consultația inițială te poate ajuta în alegerea avocatului.

În final, este important să existe și o compatibilitate (care poate afecta și încrederea).

Este important să existe o comunicare deschisă și eficientă. Atât avocatul, cât și clientul, trebuie să se înțeleagă reciproc și să rezoneze.

Abordarea propusă de avocat trebuie să fie adecvată și clientului. Dacă nu te simți confortabil cu abordarea cazului propusa de avocat, trebuie să lămurești acest lucru. Dacă nu poți identifica o soluție confortabilă cu un avocat, atunci poate că nu există comptabilitate și ar trebui să te adresezi altui avocat.

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *