Condusul la volan după consumarea de băuturi alcoolice. Penal sau amendă contravențională?

Condusul la volan după consumarea de băuturi alcoolice este sancționat în orice stat, însă pedeapsa și severitatea ei sunt legiferate diferit. Cel mai des în funcție de alcoolemie ori concentrația de alcool din aerul expirat. Deși nu ar trebui niciodată să vă urcați la volan după consumarea oricărei cantități la alcool – multe dintre accidente sunt provocate datorită consumului de alcool care afectează capacitatea de a conduce- există totuși o diferență a severității pedepsei în funcție de cât ați consumat. 

Vom explica mai jos în ce condiții se va aplica sancțiunea contravențională, respectiv pedeapsa penală, precum și modul de verificare alcoolemie și ce opțiuni aveți.

Cum se măsoară „alcoolemia” la volan?

În limbajul uzual, auzim adesea cum se vorbește despre „alcoolemie la volan”, însă trebuie să facem o diferență, pentru că poate fi determinată în mai multe feluri, din aer, sânge sau urină. Etilotestul, cea mai cunoscută și ușoară metodă, măsoară concentrația de alcool din aerul expirat. Acesta se măsoară în miligrame pe litru. Cealaltă metodă de testare alcoolemie este prin prelevarea de probe biologice – de obicei sânge – și se măsoară în grame pe litru. Este important să facem diferența dintre concentrația de alcool în aer expirat și concentrația de alcool din sânge deoarece le vom vedea aplicate în funcție de caz.

Când se aplică amenda contravențională pentru coducere sub influența alcoolului?

Contravenția pentru condusul la volan sub influența băuturilor alcoolice este prevăzută în art. 102 alin. (3) lit. a) al OUG 195/2002. Aceasta prevede amenda pentru condus după consumarea de alcool la volan ca sancțiune dar și suspendare drept de a conduce pentru 90 de zile. Însă aceasta se aplică atâta timp cât fapta nu constituie infracțiune și se află deci sub limita alcoolemie de 0,8 g/l când vorbim de concentrația de alcool în sânge ori alcoolemie de sub 0,4 mg/l când vorbim de concentrație alcool în aer expirat, după efectuarea unui test alcoolemi.

Art. 102 

(3) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a IV-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 90 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul sau tramvai a următoarelor fapte:

a) conducerea sub influenţa băuturilor alcoolice, dacă fapta nu constituie, potrivit legii, infracţiune;

Art. 102 alin. (3) lit. a) OUG 195/2002

Când se aplică pedeapsa penală pentru alcoolemie la volan?

Codul Penal definește infracțiunea de la art. 336 (condus la volan sub influența băuturilor alcoolice) pedeapsa cu amenda penală sau chiar închisoare de la 1 până la 5 ani în care nivelul de alcoolemie în sânge este peste 0,8 g/l alcool pur în sânge. Nivelul de alcoolemie în sânge se realizează după prelevare de probe biologice.

Art. 336

(1) Conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană care, la momentul prelevării mostrelor biologice, are o îmbibaţie alcoolică de peste 0,8 g/l alcool pur în sânge se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani sau amendă.

În următoarele alineate din art. 336 Cod Penal care privește condusul la volan după consumare de alcool sunt prevăzute aceeași pedeapsă penală pentru condusul la volan după consumare de substanțe psihoactive – consum de droguri, în limbaj popular – precum și o variantă agravată pentru conducere sub influența alcoolului: 

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează şi persoana, aflată sub influenţa unor substanţe psihoactive, care conduce un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

(3) Dacă persoana aflată în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) efectuează transport public de persoane, transport de substanţe sau produse periculoase ori se află în procesul de instruire practică a unor persoane pentru obţinerea permisului de conducere sau în timpul desfăşurării probelor practice ale examenului pentru obţinerea permisului de conducere, pedeapsa este închisoarea de la 2 la 7 ani.


Alexandru Măglaș, Avocat titular al Baroului București – activitatea noastră profesională se concentrează în aria de drept penal, drept administrativ, dreptul proprietății intelectuale și industriale precum, dreptul familiei, dar și alte ramuri de drept.

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *