Despre onorariul avocațial – Cât costă serviciile unui avocat? Cum se calculează?

Căutați un avocat pentru o consultație sau pentru a-l angaja? Vreți să vă faceți o idee cu privire la cuantumul onorariului? Puteți să vă orientați după Ghidul orientativ al onorariilor minimale, adoptat de UNBR în 2020 și republicat în 2021. Ghidul poate fi accesat aici.

Este important de menționat că onorariile prevăzute în Ghid se majorează cu 30,5% de la 1 iunie 2023, conform Hotărârii Consiliului UNBR nr. 353 din 8 iunie 2023.

Aceste onorarii vizează ipotezele simple ale serviciilor avocațiale. Fiecare cauză are particularitățile ei care creează complexitate, iar, de regulă, ofertele concrete vor fi mai mari decât minimul prevăzut.  

Ce onorarii permite legea și Statutul profesiei de avocat să se stabilească între avocat și client

Cele mai frecvente tipuri de onorariu avocațial întâlnite sunt: onorariile fixe, onorariile orare, onorariile per activitate, onorariile lunare (sau la alt interval de timp) și onorariul de succes.

Tipul de onorariu convenit de avocat și client depinde de:

  • Politica cabinetului de avocat din care face parte avocatul;
  • Tipul speței în care urmează a fi angajat avocatul;
  • Complexitatea cazului;
  • Strategia de apărare agreată de avocat și client.

Onorariul fix constă într-un preț fix pentru activitatea convenită. De regulă, se stabilește un onorariu fix pentru un ciclu procesual (fond, apel, recurs etc.) și se renegociază pentru fiecare ciclu subsecvent. Onorariul fix poate comporta variații prin care se stabilește o componentă fixă pentru activitatea previzionată de avocat  și o componentă variabilă pentru neprevăzut. Exemple ar fi:

  • Avocatul într-o cauză de drept civil poate estima un număr maxim de 5 termene în componenta fixă, de exemplu, dar și un onorariu per fiecare termen suplimentar.
  • Avocatul într-o cauză de drept penal poate estima un onorariu fix pentru interacțiunea cu organele de cercetare penală și organele de urmărire penală, dar și un onorariu per activitate atunci când sunt măsuri preventive asociate cauzei penale

Onorariul orar presupune contorizarea timpului prestat de avocat în interesul clientului și facturarea ca atare. De regulă, se face o estimare în avans de timp, se achită un avans și se mai pot emite facturi intermediare sau la final pentru activitatea avocațială prestată de avocat.

Onorariul lunar sau la anumite intervale presupune achitarea regulată a unei sume, indiferent dacă clientul a solicitat sau nu prestarea serviciilor respective. Acest tip de onorariu poate comporta anumite limitări (de exemplu, maximum 5 solicitări pe lună sau maximum 40 de ore lunar).

Onorariul de succes, după cum îi spune și numele, presupune un anumit rezultat („succes”) pentru a se activa și a fi achitat. Important! Onorariul de succes va fi întotdeauna însoțit de un alt tip de onorariu, fiind mereu un onorariu suplimentar. Prevederile aplicabile în România interzic pactele de quota litis.

În funcție de necesitățile clientului, se pot identifica și alte formule de onorariu („personalizate”).

Valoarea onorariului avocatului se va raporta la complexitatea cauzei și volumul de muncă estimat

Avocatul experimentat are capacitatea să anticipeze atât complexitatea reală a cauzei, cât și volumul de muncă care va fi presupus pentru activitate.

Complexitatea cauzei este criteriul cel mai important pentru stabilirea onorariului, pentru că dirijează și volumul de muncă. Sunt cauze simple care pot fi rezolvate în 10-20 de ore, dar sunt și cauze care pot necesita 1000-2000 de ore. Astfel, aplicând numai criteriile stabilite de UNBR pentru onorarii minimale rezultă că este de așteptat ca:

  • O cauză simplă să presupună un onorariu minimal care să pornească de la aprox. 2900 de lei, iar onorariul pentru o cauză de complexitate deosebită să ajungă și la valori care depășesc 500.000 lei.
  • Pe de altă parte, valoarea minimală recomandată de UNBR pentru o consultație oferită de un avocat specializat sau nu este de 440 * 130,5% = 574,2 Lei.

Important! Onorariile avocațiale nu includ costurile care sunt ocazionate de avocat pe durata îndeplinirii mandatului avocațial.

Un alt criteriu este dat de experiența și renumele avocatului. Pe măsură ce un avocat are mai multă experiență, are deprinderea de a înțelege situația mai repede, dar și o clientelă formată, ceea ce înseamnă că fiecare unitate de timp este mai greu de alocat și, implicit, mai valoroasă. De regulă, un avocat experimentat va solicita un onorariu mai mare.  

De asemenea, trebuie luat în seamă și dacă avocatul este din același oraș cu clientul sau din localitatea în care se va judeca procesul. Am scris într-un alt articol despre faptul că un avocat din București, de regulă, va fi mai scump decât un avocat local datorită timpului suplimentar necesar pentru deplasare. Alegerea avocatului bun pentru dumneavoastră trebuie să țină cont de toate criteriile arătate.

Cum negociază clientul cu avocatul onorariul avocațial și detaliile acestuia?

De regulă, onorariile nu se negociază în sensul în care avocatul își va diminua suma de bani estimată pentru o unitate de timp lucrată.

Negocierile vizează, de regulă, modul de plată a onorariului și eliminarea unor servicii recomandate de avocat, dar fără de care se poate totuși proceda la executarea mandatului avocațial. Renunțarea la anumite servicii recomandate de avocat se face pe riscul clientului.

Se va avea în vedere și posibilitatea ca procedura să se întindă pe o durată mai lungă și să fie necesară actualizarea periodică a onorariului convenit.

 Onorariile se stabilesc în regim confidențial în funcție de datele concrete ale fiecărui caz

Confidențialitatea este un element esențial în stabilirea onorariului avocațial. De obicei, avocații nu dezvăluie detaliile onorariului unui client altuia și viceversa. Această practică este menită să protejeze confidențialitatea și să asigure un mediu sigur pentru discuții legate de costuri.

Asigurați-vă că discuțiile privind onorariul și detaliile financiare sunt tratate cu încredere și că sunteți confortabil să discutați în mod deschis și sincer despre bugetul dumneavoastră și limitările financiare.

Când se achită onorariul? Perceperea avansului din onorariu de către avocat – mai ales de către avocatul de litigii și avocatul de drept penal – și ce importanță are acest lucru:


Este o practică împământenită ca angajarea avocatului să fie însoțită de un avans care poate fi până la întreaga sumă convenită de avocat și client, dacă există onorariu fix sau componentă fixă a onorariului.

Rolul avansului din onorariu este:

  • Confirmă mandatul acordat avocatului;
  • Asigură resursele pentru ca avocatul să-și poată exercita mandatul avocațial;
  • Poate evita proceduri nedorite de executare silită
  • Poate evita situații tensionate dintre avocat și client.

Onorariile avocaților se diferențiază și in funcție de ramura de drept care este vizată de speța clientului

Fiecare ramură de drept are particularitățile ei prin raportare la procedurile urmate și timpul consumat de acestea. Astfel, sunt ramuri de drept în care onorariile avocaților sunt, de regulă, mai mari pentru că este mai multă muncă implicată.

De exemplu, onorariul avocatului de drept penal este, de regulă, unul mai ridicat decât în alte ramuri și este influențat de următoarele:

  • Citările intempestive pentru acte de procedură la parchet, poliție etc.;
  • Citările intempestive pentru măsurile preventive (control judiciar, arest la domiciliu, arest preventiv);
  • Participarea la diferite acte de procedură care durează mult timp (de exemplu, percheziții domiciliare, percheziții informatice, reconstituiri etc.)
  • Audierile ample ale părților implicate;
  • Administrarea unor probatorii ample;

Onorariul avocatului în cauze civile standard:

  • este influențat cel mai mult de dovezile pe care le poate pune la dispoziție clientul.
  • pot exista anumite erori comise de client care trebuie îndreptate, separat de litigiul imaginat de client;
  • se poate consuma timp pentru obținerea de acte de care clientul nu dispune;
  • poate fi necesar să se administreze un probatoriu care să consume mai mult timp (de exemplu, audierea de martori).

Onorariul avocatului în Dreptul familiei este influențat, în principal, de înțelegerea dintre părțile implicate în proces și de martorii care, de regulă, sunt propuși.

Onorariul avocatului în cazul Dreptul afacerilor comportă variații de la caz la caz întrucât pot apărea:

  • Negocieri ample între partenerii contractuali;
  • Multe probleme care presupun documentare non-juridică;
  • Cercetarea meticuloasă a problemelor întrucât răspunderile sunt, de regulă, de o valoare foarte mare.

În cazul în care nu vă permiteți angajarea unui avocat, puteți încerca să apelați la măsurile de ajutor public judiciar.

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

    Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *