Cât durează un proces civil sau un proces penal? Cât costă un proces civil sau un proces penal?

Mulți justițiabili – indiferent de calitatea pe care o au sau o vor avea în cadrul unui proces civil sau penal (reclamant, pârât, intervenient, persoană vătămată, suspect, inculpat, persoană responsabilă civilmente etc.) – se pot întreba cât durează procesul care-i așteaptă.

O altă întrebare pe care și-o pot pune – întemeiată, de altfel – este ce costuri poate implica procesul civil sau procesul penal care-i așteaptă.

Timp și bani în justiție: Durata și costurile proceselor civile și penale în București

Durata și costurile proceselor variază foarte mult. O mare problemă este că multe procese par „simple” inițial, dar se dovedesc a fi mai complicate decât sunt la prima vedere.

O realitate este și faptul că procesele – indiferent de natura lor – comportă multe riscuri. Cel mai mare risc este acela al pierderii integrale a litigiului, cu suportarea unor costuri care pot fi semnificative.

Orientativ, chiar și cele mai simple litigii pot necesita costuri începând de la 1000-2000 de lei.

Mai multe detalieri privind costurile, puteți regăsi în următoarele materiale:

Orientări pentru procesele civile și penale din București: Durata și estimări financiare pentru procedurile judiciare

Atât durata, cât și costurile unui proces sunt dirijate de mai mulți factori:

 • Cel mai important, este care este „miza” litigiului, diferendului. Cu cât miza este mai mare, cu atât și costurile implicate vor fi mai mari.
 • Cu cine te vei judeca va avea un alt impact asupra costurilor:
  • Care sunt posibilitățile financiare ale adversarului? Cât este dispus adversarul să investească în litigiu?
  • Care este interesul părții adverse în litigiu, în măsura în care poate fi cunoscut?
 • Sunt toate probele disponibile? Demersurile de obținere a probelor necesare procesului pot atrage costuri semnificative.
 • Ce probe vor trebui administrate în instanță? Expertizele sunt scumpe. Unele procese pot necesita multiple expertize, ceea ce se traduce în costuri majorate.

Desigur, câteva sugestii pentru formarea unei idei cu privire la costurile pe care le implică procedura sunt:

 • Consultarea Ghidului privind onorariile minimale, adoptat de către UNBR
 • Identificarea unor cauze similare și verificarea cheltuielilor de judecată acordate (cheltuielile de judecată pot fi cenzurate de către instanță, astfel că ele pot fi mai mari în realitate)
  • De asemenea, nu toate cheltuielile ocazionate în interesul dosarului pot fi solicitate în instanță
 • Identificarea unor mercuriale publicate de diferiți experți a căror expertiză ar putea avea relevanță în cauză

Cât durează un dosar penal în România?

Un dosar penal în România poate dura de la câteva luni (în cazul în care procedura merge „repede”) la mai mulți ani.

Ce face ca un dosar penal „să meargă” repede? Ce face un dosar penal „să meargă” mai încet? Cum grăbești un dosar penal? Cum urgentezi soluționarea unui proces penal? Cum se îngreunează durata unui proces penal?

Sunt multiple întrebări care au multiple răspunsuri posibile. Mai departe voi prezenta o serie de circumstanțe, cu titlu de exemplu, care pot afecta durata de soluționare a unui dosar penal.

Există o întreagă serie de factori care pot avea un impact asupra duratei de soluționare a unui dosar penal:

 • Fapta comisă (faptele foarte grave – precum omorurile, violurile, distrugerile care au avut ca urmare un dezastru etc. – vor avea un regim „preferențial” de anchetă, alocându-se mult mai multe resurse);
 • Notorietatea faptei (nu cred că este un „secret” faptul că faptele care se bucură de „celebritate” vor presupune mai multe resurse alocate și un răspuns mai prompt al statului)
 • Existența unor fapte adiacente – este posibil ca soluționarea unui dosar „principal” să fie puțin întârziată pentru anchetarea în paralel a altor fapte legate de infracțiunile principale;
 • Dacă sunt arestați în cauză. Atunci când se dispune măsura arestului într-o cauză penală, aceasta dobândește un caracter urgent din perspectiva procedurii și se impune soluționarea cu celeritate
 • Obținerea de probe tehnice de la diferite laboratoare – acestea au resurse materiale și umane limitate, putând fi suprasolicitate ceea ce poate atrage întârzieri.
 • Realizarea unor expertize în cadrul procesului penal, care pot dura foarte mult timp
 • Există situații când martorii, suspecții, inculpații nu pot fi găsiți foarte ușor și procedura se „lungește” ca urmare a căutării acestora pentru a putea fi audiați
 • Recunoașterea faptelor poate fi de natură a „scurta” procesul penal și poate acorda un beneficiu

Acestea sunt exemplificări de ipoteze care pot crește sau diminua durata procesului penal. În realitate, factorii pot fi mult mai mulți și mai diverși. Pe lângă posibilitățile procedurale, posibilitățile conferite de realitatea practică tind să fie mult mai numeroase.

De asemenea, este bine de știut că legea procesuală penală română (în speță, Codul de procedură penală) prevede posibilitatea formulării unei contestații privind durata procesului penal de către persoanele în drept.

Pentru mai multe aspecte privind durata de soluționare a unui proces penal (dosar penal), puteți lectura și materialul următor: Cât durează soluționarea unui dosar penal? Cât poate dura urmărirea penală? Cât poate dura fondul procesului penal? Cât poate dura apelul procesului penal?

Concluzie. Ce să te aștepți de la procesele civile și penale din București: Durata și bugetul estimat?  Costurile pot fi semnificative și durata poate să escaladeze mult

Pentru stabilirea unui onorariu avocațial corespounzător speței dumneavoastră, utilizați următoarele mijloace de contact:

Telefon sau WhatsApp: +40756248777

E-mail: alexandru@maglas.ro

  Lasă un răspuns

  Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *